Există diferite tipuri de rinită, cea mai comună fiind rinita acută, care se manifestă de regulă în cadrul unei răceli obişnuite. Alte tipuri sunt aşa-numitul nas care curge (rinita vasomotorie), care se manifestă prin secreţii nazale constante sau, rinita alergică, asociată cu o mâncărime puternică şi crize severe de strănut.
Rinita acută se manifestă în mod predominant prin nas înfundat, dureros şi uscat. Acest lucru determină o diminuare a simţurilor gustului şi mirosului. Toate aceste manifestări devin neplăcute, în special în timpul nopţii, când respiraţia profundă devine dificilă şi vă împiedică să dormiţi.
Factorii declanşatori ai rinitei acute sunt virusurile specifice răcelii care atacă membrana mucoasei nazală. Există diverse tipuri de astfel de virusuri; aşa-numitul rinovirus nazale este principalul virus responsabil pentru rinită.
Infecţia cu virusuri care provoacă răceală se răspândeşte prin dispersia în aer a picăturilor de secreţii, de exemplu, când vorbiţi, tuşiţi sau strănutaţi. De asemenea, se poate să vă infectaţi prin contactul cu anumite suprafeţe (de exemplu, clanţele de la uşi, mânerele din metrou, telecomenzi), întrucât agenţii infecţioşi supravieţuiesc o perioadă mai îndelungată de timp pe suprafeţele netede. Virusurile care provoacă răceala îşi pot găsi astfel drumul spre nasul dumneavoastră prin diverse căi.
Nasul are o gamă variată de funcţii - curăţă aerul pe care îl respirăm, îl umezeşte sau îl încălzește şi ne permite să mirosim. Cavitatea nazală este căptuşită de mucoasa nazală, care îndeplineşte o funcţie imunitară importantă când este intactă şi anume, ţine la distanţă microbii de căile noastre respiratorii.
Mai ales în lunile mai reci, mucoasa nazală îşi poate îndeplini funcţia de apărare numai într-o măsură limitată, întrucât este uscată din cauza surselor de încălzire şi a temperaturilor scăzute şi este alimentată cu mai puţin sânge.
În aceste condiţii, virusurile pot pătrunde cu uşurinţă în mucoasa nazală şi se pot multiplica. În încercarea de a elimina agenţii patogeni, organismul reacţionează prin intensificarea alimentării cu sânge a mucoasei nazale şi producerea de mai mult mucus. Mucoasa nazală este iritată şi umflată, iar nasul se înfundă şi devine dureros şi uscat.
În astfel de cazuri, nasic® cu o combinaţie de substanţe active, xilometazolină şi dexpantenol este o soluție potrivită - nu doar ameliorează rapid nasul înfundat, dar accelerează şi vindecarea mucoasei nazale iritate. Rinita este astfel dată uitării în scurt timp, iar mucoasa nazală îşi poate relua funcţia de barieră naturală de protecţie mai repede.
nasic® reduce durata de manifestare a rinitei. nasic® cu dublă acțiune eliberează nasul repede
și accelerează vindecarea mucoasei nazale iritate,
ceea ce înseamnă că puteţi înceta să utilizaţi nasic® repede. Perioada redusă de utilizare a nasic® are două beneficii: în primul rând, riscul dezvoltării unei dependenţe de sprayul nazal este redus şi în al doilea rând, reduce potenţialul de apariţie al sinuzitei, care este rezultatul unei rinite persistente.
Dacă suferiţi de rinită acută, produsele din farmacie, precum nasic® asigură un efect rapid şi eficient prin eliberarea rapidă a nasului înfundat şi accelerarea vindecării mucoasei nazale iritate. Remediile naturiste pot fi de asemenea folosite pentru a susţine recuperarea. Cu toate acestea, în cazul în care pe lângă manifestările specifice rinitei prezentaţi şi alte simptome cum sunt febră, dureri de cap sau faciale severe, sau dacă rinita dumneavoastră nu se ameliorează în urma tratamentului în termen de o săptămână, vă rugăm să consultaţi medicul.